Tuoreet kuuluiset - Toni ja Tuukka

Apulannalla on ollut kiireinen loppusyksy. On tehty kokonainen kiertue Don Huonojen kanssa, uusi sinkku videoineen sekä albumi, joka on tällä hetkellä miksausta vaille valmis. Joulu on kuitenkin levon aikaa myös Apiksille ja Sipe jo lennähtikin Pohjois-Amerikkaan asti rakkaimpansa luo. Ennen vuosituhannen vaihtumista, Toni ja Tuukka kuitenkin kertoilevat tuoreimpia kuulumisia faneilleen.

Uusi albumi äänitettiin joulukuun alussa Helsingissä ja Tampereella. Mukana hääräämässä oli ensimmäisen kerran myös tuottaja, Nick Triani. Toni ja Tuukka kuvailevat Nickiä työnohjaajaksi, joka jalostaa ideoita, nostaa laatua ja antaa arvokkaan ulkopuolisen mielipiteen. "Mä olen tavallaan ennen ollut vastaava tuottaja, mikä on vastuullinen ja stressaava homma. Nyt on helpompaa, kun voin keskittyä kokonaan todelliseen tehtävääni", Toni sanoo. Nick vaikuttaa levyn sovitukseen ja äänimaisemaan, mutta biisejä hän ei pahemmin sorki. Kädenjälki on näkyvissä, mutta musiikki on silti ehtaa Apulantaa. Tosin jatkuva materiaalin kasvu on jälleen kuultavissa.

Molemmat kertovat uutukaisen olevan edellisen, Aivan kuin kaikki muutkin albumin tienoilta. Toni kuvailee levyä edellisiä tuotoksia useampitahoisemmaksi. "Se ei ole itsestäänselvä. Joskus pelkään, että sanoitukset ovat korneja, mutta kyllä mä tiedän etteivät ne ole. Levyllä on kuultavissa jylhää meininkiä, samantyyppistä kuin 0010:llä. Siinä ollaan uppouduttu isojen, mahtipontisten äänivallien sekaan. Biiseissä vallitsee uhkaava, vittumainen sävy." Vaikka mukana on entistä enemmän jousia, myös rokkimättöbiisejä löytyy ja pari hidastempoisempaakin kappaletta. Läpi levyn soivat rankat kitarat. Itse biisienteko oli suhteellisen kivuton operaatio, vaikka rima olikin korkealla. Toni kuitenkin tapansa mukaan epäilee tuotoksiaan. "Voisinhan mä sanoa, että levy on paras ja mahtavin, mutta en mä halua."

Näillä näkymin helmikuun 12. päivänä ilmestyvästä levystä tulee myyntiin kaksi erilaista versiota, tavallinen ja suunnitteluasteella oleva erikoispakkaus. "Siinä saattaa olla levy vinyylikoteloilla ja kaikenlaista irtoroinaa mukana, sellainen näyttävä ja kattava paketti. Mutta mitään varmaa ei voi vielä sanoa", Tuukka sanoo.

Ensimmäiseksi sinkuksi valittiin kaksilla eri B-puolilla ilmestynyt Käännä se pois. "Se oli oikeastaan ainoa vaihtoehto ekaksi sinkuksi. Se on turvallinen perusbiisi, joka kiteyttää levyn linjan. Jousethan nyt ovat klisee, mutta kun ne ovat niin hyvänkuuloiset", Toni kertoo. "Biisi on tilpehööristä huolimatta selkeästi Apista, perusjuttu on siellä." Toisen sinkun B-puolella kuultava Teen Angel sen sijaan ei taida olla ihan peruskamaa, vai? "Mä diggaan 50-luvun Amerikka -hengestä. On sellainen highschool-fiilis, viimeisiä hitaita viedään", Toni sanoo ja paljastaa, että biisi on kuitenkin huumorilla vedetty eikä suinkaan ole suunnannäyttäjä uuden levyn äänimaisemiin. Valitukset niille, jotka sitä ehtivät jo toivoa.

Kehuja saaneesta, tavanomaisesta Apulanta-videosta poikkeavasta, Käännä se pois teoksesta Tuukka kertoo seuraavaa. "Tällä videolla tekniikka on erilaista ja se on suunniteltu hyvin etukäteen. Silmä kuitenkin valehtelee hirveesti. Tollasia samanlaisiahan on hirveesti, ei siinä mitään niin ihmeellistä ole. Aikaisemmissa videoissa on ollut enemmän oivalluksia." Tuukka vastaa myöntävästi, kun kysyn halusiko hän kokeilla, pystyykö tekemään "normaalit kriteerit" täyttävän videon. "Joo, kyllähän mä tavallaan halusin. Ja onnistuinkin ihan hyvin. En loistavasti, mutta hyvin." Toni diggaa videosta aivan sikana. "Kuvat ja varsinkin kuvanlaatu ovat helvetin hyviä!"

Aina välillä vielä kuluvan vuoden aikana Toni on laukonut kommentteja, jotka eivät ole olleet aivan ruusuisia bändin tulevaisuuden kannalta. Nyt sellaisia ei kuitenkaan ole pahemmin mielessä. "Apulannalla menee mun mielestä odotettua paremmin. Enpä olisi jaksanut uskoa, että suksee kantaa näin kauas. Olen iloinen, että olen saanut tehdä tätä hommaa niin kauan", Toni miettii. Tuukka kuvailee Tonin sanomisia itsetuhokauden tuotteiksi ja kiukutteluksi. "Jos tämän tähän loppuisi, niin sitten olisi koko elämä mietittävän uudestaan."

Omaa positiivista virettään bändielämään on tuonut yhteinen kiertue Donkkareiden kanssa. "Oli älyttömän hauskaa ja hienoa päästä seuraamaan erilaisten lahjakkuuksien työskentelyä. Hieno pläjäytys, mutta parempi jättää se nyt sikseen, koska eihän sitä voi loputtomiin jatkaa." Tonin mielestä Torremolinoksesta ei siis enää kuulla. Ainakaan näissä merkeissä.

Levyn ilmestyttyä alkaa normaaliin tapaan koko Suomen kattava kiertue. Putkea on suunniteltu puolitoista kuukautta kestäväksi, mutta ainakin Toni ilmoittaa, että tyytyisi mielellään vähempään ja pitäisi hieman lomaa. "Sellainen kahdeksan keikkaa riittäisi. Luulenpa, että jengi alkaa jo tylsistyä jos me joka paikassa kierretään kolme kertaa vuodessa." Keikkoja on joka tapauksessa aikomus soittaa vain perjantaisin ja lauantaisin. Sitä ennen koittaa kuitenkin uudenvuodenaattona kova spesiaaliveto Helsingin Kaapelitehtaalla.

Tuukan mielestä vuosi 1999 ei tuonut mukanaan mitään mullistavaa. Vuosi oli tasainen, joka Apiksen ollessa kyseessä tarkoittaa sitä, että joka päivä ajettiin autolla yli satasta. Millenniumiin Tuukka suhtautuu positiivisesti. "Ei moni ihminen pääse todistamaan vuosituhannen vaihdosta. Musta on tyhmää sanoa, että se on ilta siinä missä muutkin." Ja Tuukan uudenvuodentoivomushan kuuluu näin: "Toivottavasti fanit ovat faneja vielä ensi vuosituhannellakin!"

- Johanna Jacobsson -