Sipe Alaskassa ja muita tarinoita

Uuden Apulanta-albumi Plastikin pitkien nauhoitussessioiden loputtua Sipe huomasi tarvitsevansa hieman lomaa. Koska Sipen tyttöystävä Mandy, Apiksen ex-basisti, asuu Yhdysvalloissa, oli maa luonnollinen kohde joululoman viettoon. Perhejuhlista suurinhan on tapana viettää rakkaiden parissa.

Ensimmäiseksi Sipe suuntasi Alaskaan, jossa vietti seuraavat puolitoista viikkoa. "Mandy työskentelee hammaslääkärinä Alaskan pohjoisimmassa osassa. Onhan se 24 tunnin lentomatka aika pitkä, mutta ihan rennolla meiningillä se meni kirjoja lukien", Sipe kertoo. Varsinainen määränpää, Jäämeren rannalla sijaitseva Barrow, on yksi maailman kylmimmistä paikoista. Elohopea pysyttelee 50 asteen kylmemmällä puolella ja laskettelulasit ovat vakiovaruste ulkona liikuttaessa. "Siellä oli niin älyttömän kylmä, ettei ulkona voinut tehdä oikein mitään. Hengasinkin sitten sisällä suurimman osan ajasta."

Alaskasta Sipe suuntasi Washingtonin osavaltiossa sijaitsevaan Seattleen, maailman grungemekkaan. Kukaan itseään kunnioittava rokkitähti ei voi lähteä Seattlesta ilman visiittiä Kurt Cobainin kotitalolla, tai ainakaan Sipe ei voinut, ja näin ollen päätti etsiä tuon tärkeän talon käsiinsä. Kymmeneltä illalla Sipe lähti ajelemaan vaistonsa varassa seuraten Cobainin hengen johdatusta. Aivan sattumalta se johdatti matkamiehen suljetun julkkiskaupunginosan Capitol Hillin porteille. Ja kappas vaan porttia vartioiva korsto sattui olemaan Curt-vainajan entinen henkivartija! Ystävällisesti mies neuvoi Sipelle tien talolle, joka ei onneksi sijainnut porttien sisällä, tosin aivan niiden lähellä. Isoa taloa ympäröi raskas aita, mutta vastoinkäymiset voittaneena Sipe ylitti sen kevyesti. Filmiä kului Sipen napsiessa valokuvia. Kun filmi sitten Suomeen palattua kehitettiin, selkisi Sipelle karmean jännittävä tosiseikka. Kaikki muut kuvat olivat tuhoutuneet, paitsi yksi, jossa näkyi hyvin outo valoilmiö.

Päivää ennen aattoa Sipe jatkoi matkaansa Seattlesta New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan Utican kaupunkiin. "Mandyn italialainen suku asuu Uticassa. Mandyhan on puoliksi italialainen, sen äiti on sieltä. Joulu olikin sitten hyvin riehakas, italialaistyyppinen juhla." Uticassa Sipe sai viimein levättyä oikein kunnolla ennen paluutaan Suomeen uuden vuoden keikalle.

Sipe suhtautuu varauksellisesti amerikkalaisten kaksinaismoralistiseen yhteiskuntaan, mutta kertoo nauttineensa todella paljon Alaskan vilpittömän aidosta ja ystävällisestä ilmapiiristä. "Alaskassa mä voisin asua, se on kyllä parasta USA:ssa. Olosuhteet ovat niin rajut, että turha keekoilu on karsiutunut pois. Vähän niin kuin Suomessa, mutta vielä enemmän. Se oli sellaista extreme-meininkiä."

Levy ja kiertue

Sipe hehkuttaa innoissaan uutta levyä. "Tämä on sikahyvä! Vuosi ollaan tätä väsätty, joten aika iso ero on siihen, kun ollaan ennen äänitetty albumit viikossa. Maanantai-niminen kappale me äänitettiin jo toukokuussa. Se on muuten mun ehdoton lempikappale Tervetuloa-biisin ohella." Tuottaja Nick Trianin panoksesta prosessiin Sipe on yhtä mieltä Tonin ja Tuukan kanssa: "Nick toi mukaan eri näkemyksiä, omaa puoltansa. Ei se ollenkaan pomottanut, eikä sillä ollut mitenkään erikoisen näkyvää roolia."

Viime aikoina on ollut epäselvää, tuleeko levystä spesiaalipainosta vai ei. Sipe kertoo, ettei asia ole vielä varma, vaikka se on jo ehdittykin perua kiireiden vuoksi. "Me ollaan sellaisia viime tipan miehiä, kaikki tehdään vasta sitten kun on pakko. Saa nyt nähdä."

Apulannan seuraava sinkku- ja videobiisi on Odotus. Muitakin on tulossa. "Video on tosi hyvä. Mä olen siinä vihreä, Tuukka sininen ja Toni barokkihenkinen." Heti perään Sipe kertoo saamastaan sijaisopettajan paikasta lahtelaisessa lukiossa. "Mä opetan muun muassa filosofiaa, psykologiaa ja musiikkia." Mitä vielä?

Apulanta aloittaa pian kiertueensa. Lippujen hinnat ovat taas normaalia kalliimman Torremolinos-kiertueen jälkeen neljä kymppiä. "Lämppäreiksi me ollaan nyt otettu sellaisia ei vielä kaikkien tuntemia, hyviä bändejä, kuten Takiainen, Luomakunta ja Sara. Tyrävyö onkin nyt jo aika tunnettu. Mä diggaan Takiaisesta todella paljon. Sara on sellainen Korn-tyyppinen bändi." Suomenkielinen Sara on todellakin varsin jännittävä ja piristävä tuttavuus, muistakaapa kaikki tsekata myös lämppärit!

- Johanna Jacobsson -