Mitkä ovat fiilikset Sipellä ja Tonilla?

Plastik on löytänyt tiensä jo lukuisiin koteihin ja kiertueella on oltu jo jonkin aikaa. Miten on sujunut ja miltä nyt tuntuu, siitä kertovat tällä kertaa Sipe ja Toni. "Keikat ovat sujuneet ihan kivasti. Tosi mukavasti on ollut porukkaa. Meininki on ollut suhteellisen rauhallista ja stressitöntä, ei ole lähtenyt hanska kädestä", kertoo Toni. Paras keikka on Tonin mukaan ollut Tavastialla. "Ihan mahtavasti on mennyt", kommentoi kiertuetta puolestaan Sipe. "Nyt kun Sami ei ole ollut mukana, niin rock-meininki ei ole ollut ihan huipputasoa, mutta ihan hauskaa meillä on ollut yhdessä, vaikka ei bussissa yhdessä istutakaan." Apulannalla on kiertueella mukanaan keikkakitaristi Marzi Nyman tukevoittamassa soittoa. Toni ei Marzia pahemmin kommentoi, kehottaa vaan kaikkia tulemaan miestä katsomaan. "Todella hyvinhän se soittaa, primavista-mies", sanoo Sipe. Parhaat keikat ovat Sipen mielestä olleet Köyliön Lallintalolla sekä Tavastialla. Kiertueen erikoisuuksia ovat olleet isot valot ja kolme televisiota joka keikalla.

Tällä kiertueella Apis päätti poikkeuksellisesti itseään säästäen soittaa vain perjantaisin ja lauantaisin. "Eihän siinä periaatteessa ole mitään järkeä, koska muuten kiertueen voisi toteuttaa paljon lyhyemmässä ajassa, mutta hiton hauskaa se on", sanoo Toni. Sipen mielestä systeemi on toiminut erittäin hyvin: "Nuoriso on kuitenkin liikkeellä nimenomaan perjantaisin ja lauantaisin. Viikolla ehtii sitten palautua hyvin. Jos on liikaa keikkiä, se alkaa puuduttamaan ja sittenhän se ei palvele enää ketään."

Plastikin myyntiin Toni ja Sipe ovat molemmat tyytyväisiä. "Myynti on ollut hyvää, mutta lehtien kritiikki on ollut aika huonoa. Sitä kyllä ihmettelen, mutta riippuuhan se lehdestä", sanoo Sipe. Toni kertoo saaneensa hyvää palautetta, mutta tekisi nyt jo paremman ja rankemman levyn: "Sellaista kourivaa möyrintää." Vaikka Plastikin myötä Apiksen tyyli muuttui jonkun verran, Sipe ei kuitenkaan usko, että tosifanit ovat bändiä hylänneet. "Enhän mä voi tietää, että kuinka moni on jäänyt kelkasta parin viimeisimmän levyn myötä. Uskoisin kuitenkin, että tosifanit diggaavat yhä. Levymyynti kuitenkin kasvaa koko ajan, joten tuskin meitä on kovin moni jättänyt. Apulantaa on kuitenkin aika turvallista digata."

Viime aikoina Levy-yhtiön oma Apulannalle pyhitetty message board on ollut monen tulisen keskustelun tukikohta. Siellä ollaan jo monet kerrat kyselty Apiksen englanninkielisen materiaalin perään ja levitetty internet-osoitteita, joilta löytyy englanniksi muun muassa 0010. Apulanta on halunnut pitää materiaalista matalaa profiilia eikä ole suostunut asiaa kommentoimaan. Toni kuitenkin suostuu raottamaan hieman salaperäisyyden verhoa: "Jos demoja ollaankin tehty, niin ei mihinkään kaupalliseen levitykseen. Totuushan on, että me ollaan lähdössä soittamaan Jenkkeihin ja siellä vedetään englanniksi. Eihän siellä olisi paljon järkeä suomeksi vetää. Demot on tehty omaksi iloksi, eikä niitä aiota ainakaan Suomessa julkaista."

Message boardilla on myös kirjoiteltu paljon poikien yksityiselämästä, varsinkin Tonin privaattiasioista. "Niin, what can I say. Mun mielestä olisi ihan jees, jos ihmiset jättäisivät yksityiselämän rauhaan. Mutta minkäs sille mahtaa jos jollakulla on niin tylsä elämä, että pitää kirjoitella toisten elämästä." Boardilla käytyjä fanien paremmuus- keskusteluita Toni ja Sipe eivät myöskään katso hyvällä. Kumpikaan ei tahdo tehdä minkäänlaisia määrittelyjä esimerkiksi "tosifaneista" ja "iik-faneista". "En ota mitään kantaa tuohon. Fani on muutenkin niin absurdi käsite. On ihmeellistä, että ylipäänsä joku diggaa meistä ja se on pääasia", sanoo Toni. Sipe ilmaisee suuren paheksuntansa kaikennäköistä luokittelua kohtaan ja rinnastaa sen suoranaiseen rasismiin ja suvaitsemattomuuteen: "Minkä takia ihmisiä ylipäänsäkään pitää luokitella? Jos joitakin yhdistää diggaus, niin se on okei ja silloin kannattaa tutustua. Miten luokittelu edes voitaisiin tehdä? Musta on hienoa, jos joku on Apulanta-fani vuodesta ´91, mutta ketään myöhemmin diggailua aloittanutta ei pidä väheksyä, kaikki ovat tasa-arvoisia." Toni kertoo arvostavansa faneissa tiettyä analyyttisyyttä: "Sellaista, että vähän haistellaan ja katsellaan, ettei heti hyväksytä kaikkea suoralta kädeltä. Mä arvostan niitä, jotka oikeasti arvostavat meitä."

Työkiireistään huolimatta Toni on ehtinyt myös näyttelemään. Toni vierailee Nelosella pyörivän Kylmäverisesti sinun rikossarjan 8. jaksossa. "Se oli tosi hienoa! Työryhmä oli todella ammattitaitoinen", Toni kertoo innostuneena. Sarjan jokaisessa jaksossa on uusi rikostapaus, joten sen seuraamisen voi aloittaa myöhässäkin. Nyt ollaan menossa osassa kolme, joten Tonin roolisuoritus nähdään noin kuukauden kuluttua. "Mua kiinnostaa näytteleminen paljonkin, mutta ei mua varmaan kukaan huoli."

Keskustelun lopuksi Sipen innostuu vielä kuvailemaan sen hetkistä sielunmaisemaansa kuvaillen sitä sillä hetkellä enemmänkin henkiseksi tyhjiöksi. Seuraavat paljastukset saat lukea vain täältä, Apulannan virallisilta kotisivuilta. Ensimmäinen veret hyydyttävä paljastus koskee Sipen lempiesinettä: "Kyllähän se on toi rumpupatteristo." Mikä järisyttävä uutinen! Toinen totuus on vastaus kysymykseen "mikä kasvi olisit?": "Mä olisin kokapuun lehti. En tosin mihinkään huumetarkoituksiin, vaan siihen, mihin intiaanit käyttivät kokapuuta kauan ennen kun länsimaalaiset tulivat ja törkeästi riistivät hienon ja hyvän kokapuun omiin typeriin tarkoituksiinsa. Kokapuut ovat maailman hienoimpia kasveja. Niiden lehdistä saa tosi hyvää, energiaa antavaa teetä."

Seuraavan olette myös varmasti aina halunneet tietää. Jos Sipe ei olisi Sipe, mitä hän haluaisi tietää Sipestä? "Mä haluaisin tietää, että onko se tosiaan niin ajatteleva tyyppi, kuin se haastatteluissa tuntuu olevan." Jos Sipe olisi Sipe, niin vastaus kuuluisi näin: "Tule katsomaan." Lopuksi Sipe vielä suitsuttaa Frank Sinatraa, joka on kuulemma maailman täydellisin laulaja loistavan anatomiansa johdosta, sekä lähettää terveisiä Tik Takin Empulle, joka on kuulemma tosi rento ja cool.

- Johanna Jacobsson -