Keikkabussissa

Pääsinpä ujuttamaan itseni Apulannan keikkabussiin lauantaina 17.2. Paikalla oli Tonin ja Sipen lisäksi uusi kiertuekitaristi Masi. Juttua tarttui nauhalle puolitoista tuntia; alla on jutuista painokepoinen osa...

Apulannalta ilmestyi perjantaina 16.2. uusi single nimeltään Viivakoodit. Samana päivänä starttasi myöskin kiertue, jonka ensimmäinen keikka oli Tampereella. Mikä maku siitä keikasta jäi, edellinen keikkahan teillä oli noin seitsemän kuukautta sitten?

Sipe: "Oli kyllä hauska vetää pitkästä aikaa. Tuntui taas se koko homma niin uudelta, kun välissä tosiaan oli se tauko. Ja muutenkin tollasen keikkatauon jälkeen koko kiertue-elämä maistuu taas ihan uudella lailla. Ihan muistuu mieleen vanhat ajat, ja sellainen 93-vuoden innostunut meininki tähän koko touhuun!"

Kyseisellä Viivakoodit-singlellä on kolme aivan uutta biisiä. Kerro lisää.

Toni: "Siinähän on mm. loistava rymyralli nimeltään Nukuttaja, joka pitää sisällään Apulanta-takuun. Sitä kun kuuntelee iltasella nukkumattia odotellessa, niin jos ei sitä kuuntelemalla tipahda siihen paikkaan, niin se on kyllä melkein rahat takaisin. Sitä biisiä nauhottaessa meni laulutaiteilijalta kyllä kurkku sekaisin. Mä vedin niitä lauluja niin monta kertaa uusiksi, että viimeisillä kerroilla ei oikein meinannut enää lähteä kun tuli hikka ja alkoi yskittää. Ottaahan se äänen päälle kun on neljä kertaa laulanut kuuden minuutin biisin,kiekunut puoli tuntia siellä falsettia."

Sipe: "Siinähän on lyriikat improvisoitu laulun aikana, ja muutenkin noi b-puolen kappaleet tehtiin ihan hetken mielijohteista."

Minkälaisissa tilanteissa sä Toni kirjotat sanoituksia teidän biiseihin?

Toni: "No perinteenä on ollu et ollaan studiossa, on helvetillinen kiire ja biisit on muuten valmiina. Huomenna täytyy päästä miksaamaan, joten nää on saatava tänään valmiiksi. Sit vaan, et 'menkääs pojat kahville, mä väännän hätäseen jotain lyriikkaa!' Siinä kylmällä studion lattialla sit luodaan sitä elämää suurempaa taidetta."

On myös liikkunut huhuja että teillä olisi väärinpäin laulua sisältäviä kappaleita jo vanhemmassakin tuotannossa?

Toni: "Onhan niitä, mä voisinkin neuvoa tässä kaikille demoilijoille jotka teette musiikkia Pro Toolsilla. Kannattaa ottaa yksi lauluraita kokonaisuudessaan, ja nopeuttaa se niin et se menee kymmenessä sekunnissa. Sit pudottaa laulu oktaavia alaspäin, ja käyttää Reverse-toimintoa, eli kääntää se kokonaan nurinpäin. Siinä on todella hienon kuuloinen taustaulina-efekti."

Teillä on nyt kiertueella mukana kaksi uutta jäsentä, eli kakkoskitaristi Masi sekä grooveboxia soittamassa karismaattinen Jake Bowie. Mistäs tämmöset kaverit on löytynyt?

Toni: "Jaa-a... Me ollaan aina diggailtu kumminkin Turo's Hevi Geetä ja tällästa osastoa aika paljon, niin me otettiin noita Spedejä haahuilemaan sinne stagelle että saadaan taas toi huumori aspekti kuosiin. Mut kyllä sen nyt pitäis soundata hyvältä kun siellä on paljon kaikkia pihinöitä ja surinoita, joita on kyllä biiseissä ollut jo kauemmankin aikaa, mutta joita on ollut paha toteuttaa lavalla noin kitara-basso-rummut-pohjalta."

Sipe: "Nythän meillä on kyllä parhaimmat soundit mitä ikinä on ollut. Vähän niin kuin Jazz-muusikoilla, nehän loihtii mitä ihmeellisimmistä soittimista mahtavia ääniä. Tuolla New Orleanssissa jazzin syntysijoilla tsekkasin parin tummaihoisten bändin keikkaa, joilla oli kyllä niin huonot rummut, hajonneet ja iän vanhat risat pellit ja paskat kalvot, mut silti kuulosti niin hyvältä, ettei mikään! Ne kyllä tietää mihin lyödä ja miten!"

Kysäistäämpä kuulumisia myös apuvoimilta. Terve Masi! Minkälaista on ollut soittaa Apulannan riveissä?

Masi: "Mun tarinani on sellainen, että Yli-Pihlaja tuli pyytämään että voisinko mä lähteä Apulannalle soittamaan kitaraa, kun hän itse estyi. No, nyt on yksi keikka takana ja turpajuhlathan siitä tuli kun soitetttiin sen verran päin mäntyä. Heti tuli rankaisu tältä Santapukilta."

Sipe: "Joo, mut Masi tykkää siitä, sen takia se soitti tahallaan päin mäntyä!"

Toni: "Ne on kato tollasia kun työkkärin kautta on otettu, niin onhan siitä ammattitaito kaukana."

Siinäpä sitä. Ehkä nauhalta löytyy vielä myöhemmin jotain muutakin julkaisukelpoista.

- Antti Anatomia -