I turned into a martian

Kevät 1991 Toni ja Antti löytävät toisensa koulun discossa ja päättävät siinä samassa perustaa bändin, ovathan molemmat vapaita kitaristeja. Alkuun pojat soittelevat ihan kaksistaan tosi rankkaa death-metallia ja muuta armotonta vääntöä. Erilaisia basisti- ja rumpaliehdokkaita kokeillaan, mutta kellään ei tunnu olevan minkäänlaista asennetta. Homma ei oikein edisty harjoitustilojen puutteen ja yleisten vastoinkäymisten takia.
15.7.1991 Toni ja Sipe tutustuvat Antin välityksellä Giants of Rockissa. Idea yhteisestä bändistä herää kaikkien mielessä, mutta aika ei vielä ole kypsä.
25.7.1991 Teltassa Antin talon lähistöllä Toni ja Antti päättävät ostattaa Sipellä rummut ja ottaa hänet bändiin. Ilta päättyy yleiseen hulinointiin Heinolan kirkonkylän yössä.
16.8.1991 Ensimmäisen oman treenikämpän avaimet ovat käsissä. Koulun pommisuojaan roudataan kauhealla kiireellä vähäiset soittokamat ja voimakolmikon ensimmäinen yhteinen "I turned into a martian" kajahtaa ilmoille.

Tyvestä puuhun noustaan

9/1991 Toni saa valaistuksen tyttöystävän sohvalla maatessaan: ratkaisu on APULANTA !!! Tähän asti nimetön, Misfitsiä paahtava ryhmä saa yhteisen nimen. Itsetunto kohoaa sata pykälää ja nimestä ollaan ylpeitä, vaikka se herättääkin yleistä hilpeyttä ja jopa pilkkahuutojakin. Basistinpuute ahdistaa.
11/1991 Apulannan eka keikka Lyseonmäen koulun juhlasalissa. Apuna bändillä basisti Miikka sekä rumpali Mikho, joka tuuraa etelässä lomailevaa Sipeä. Paikalla melkein 50 ihmistä. Jännittää.
1-8/1992 Maaliskuun lopulla muutetaan uuteen kämppään kirkonkylän sahan yläkertaan, bändin lennettyä pihalle koulun pommisuojasta. Keikolle olisi kova hinku, mutta sopivaa basistia ei tahdo löytyä. Toni ja Antti vuorottelevat basson varressa, mutta kummankin ollessa pohjimmiltaan kitaristeja ei kiinnostusta nelikieliseen juuri löydy.

Mandy löytyy

9/1992 Sipe ja Antti tapaavat amerikkalaisen vaihto-oppilastytön Mandyn joka selvästi diggailee samansuuntaista juttua kuin Apis. Tyttö imaistaan välittömästi remmiin bassoa skulaamaan. Viimeinkin kokonainen bändi on kasassa. Energiamittari räjähtää joka treeneissä.
10/1992 Heinolan sisäisissä bändikisoissa Apulanta valitaan yksimielisesti paikkakunnan parhaaksi bändiksi. Uusia keikkojakin alkaa jo tulla, tosin ulos Heinolasta on vaikea päästä. Omia biisejä olisi jo keikalle asti ja into on kova päästä näyttämään muuallekin mistä kana laskettelee.
1/1993 Apis tapaa Lahdessa legendaarisella Kasisalilla Tehosekoittimen pojat ja heti synkkaa. Apis purkittaa ekan demonsa Saha-studiolla kahdessa illassa. Ohessa Apis käy voittamassa Nuorison taidetapahtuman aluekilpailun.
3/1993 Apis keikkailee jo hiukkasen runsaammin. Kasisalillakin bändi nähdään. Taidetapahtuman läänitason kilpailu pidetään Mikkelissä, Apulanta on edelleen lyömätön.
4/1993 Apiksen tutustuttua Tehikseen, ja etenkin Arskaan, keikkojen määrä nousee yhdeksänteen potenssiin. Nyt keikkaillaan jo ristiin rastiin ympäri Etelä-Suomea: Helsinki, Lahti, Kouvola ja monet muut paikat näkyvät keikkakalenterissa. Maine armottoman energisenä livebändinä alkaa levitä.
5/1993 Apulanta valitaan yli tuhannen bändin joukosta Nuorison Taidetapahtuman parhaaksi bändiksi. Tuomaristossa mukana arvostettuja musiikkimaailman hahmoja. Apis käy purkittamassa Kasistudiolla "Miks ei uni tuu?" rallin Levy-yhtiön kokoelma ep:tä varten.
6/1993 Bändi esiintyy vinyylillä ensi kertaa. "Levy-yhtiö 1993"-ep ponnahtaa hyville sijoille Radiomafian Toiselle listalle.

Hyvin pyyhkii

7/1993 Apis purkittaa ekan oman ep:nsä, jonka jälkeen jätetään hyvästit Mandylle, joka lähtee takaisin kotiinsa. Uudeksi basistiksi bongataan Mandyn viimeisen sijaiskodin kasvatti, Apiksen pitkäaikainen kaveri, Heinolan aikanaan pahamaineisin katujen kuningas, Tuukka.
8/1993 Apulannan debyytti-ep "Mikä ihmeen Apulanta?" ampaisee suoraan Toisen listan ykköseksi. Levyt revitään käsistä alta aikayksikön ja radiossa kuullaan tiuhaan tahtiin Apiksen tarttuvia kertosäkeitä. Keikoilla meininki on mahtavaa. Pojat hymyilevät usein.
9/1993 Apis ja Tehosekoitin tekaisevat yhdessä "T.S.+A.L" split-ep:n, jolla versioivat toisiaan. Toisen listan ykköstila kalahtaa taas suoraan. Keikkaa piisaa ja yleisö tykkää. Lehdistökin alkaa kiinnostua bändistä, mutta ei vielä tarpeeksi, ainakaan poikien mielestä.
12/1993 Bändi pärjää hienosti kaikenlaisissa vuosiäänestyksissä.
2/1994 Apis purkittaa kakkos EP:nsä "Tuttu TV:stä" Voxit-studiolla Hämeenlinnassa. Keikoilla meno on entistä kovempaa jyrää.
Kevät 1994 Ahkeraa keikkailua ja kovaa työtä. Kuuden ällän kirjoittaminen työllistää Tonia.
7/1994 Festarikeikoilla suosio on kova. "Tuttu TV:stä" ilmestyy ja edeltäjiensä tavoin revitään käsistä. Radio soittaa Apista päivittäin.

Muutoksia

8/1994 Toni lähtee armeijan leipiin Vekaranjärvelle.
9/1994 Apulanta lämmittelee Amerikan ihmettä OFFSPRINGiä Tampereen Pakkahuoneella. Kitaristi Antti putoaa kelkasta motivaation lopahtamisen myötä. Tyttöystävä kiinnostaa enemmän kuin keikkailu, kun taas Toni, Sipe ja Tuukka haluavat valloittaa Suomen ja tehdä töitä sen eteen. Uutta kitaristia etsitään, mutta todetaan, että tämähän toimii vallan hyvin kolmestaan.
11/1994 Viikonloput asutaan Hämeenlinnassa Voxitilla, jossa purkitetaan Apiksen esikois-pitkäsoitto "Attack of the A.L. People". Yritetään tehdä muutama keikkakin nauhoitusten lomassa, mutta ajatukset jäävät studioon.
1/1995 "Attack.." ilmestyy ja saa yleisön puolelta innostuneen vastaanoton Heti vuoden ensimmäisillä keikoilla huomataan, että eturivi on opetellut levyn biisit ulkoa. Lehdistön mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahtia: osa-aikaiset teinitoimittajat rakastavat Attackia kun taas näivettyneet rocklehtien arvostelijat rankkaavat levyn jotakuinkin roskiskamaksi.

Hymy hyytyy

Kevät 1995 Apis ajautuu historiansa suurimpaan aallonpohjaan monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Antti oli lähtenyt katkerana, bändillä oli megalomaaniset odotukset Attackista, joka ei menekään niin hyvin läpi kuin oli suunniteltu, ja poikien keskenäiset välit ovat tulehtuneet monen yhteisen vuoden jälkeen. Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut bändistä, joka ei edes itse usko itseensä. Kevät tehdään kaikkaa ja alkukesän festareillakin bändi nähdään, mutta pojat eivät hymyile. Edes toisilleen.
7-8/1995 Sipe ja Toni käyvät yhdessä Lontoossa ja vanha kipinä tuntuu edelleen kytevän. Toni on päässyt armeijasta ja on vapaa kaikista paineista. Pojat päättävätkin pitää heti matkan jälkeen yhteisen palaverin, jossa asiat jutellaan ja puntaroidaan perinpohjin.
8/1995 Apis astelee Heinolan Rossoon ja istuukin siellä aamukymmenestä iltakymmeneen. Rossossa päätetään yrittää vielä kerran ja tällä kertaa tehdään tylysti vain ja ainoastaan sitä, mikä huvittaa. Attack todetaan niin musiikillisesti kuin fiiliksellisestikin uran syrjähypyksi. Attackilla tavoiteltiin suosiota tekemällä musiikista softimpaa, mutta nyt palataan juurille. Päätetään tehdä sitä raakaa musiikkia, mistä tykätään, välittämättä siitä, miten ihmiset siihen suhtautuvat.

Vanha konsti parempi...

9/1995 Apis marssii Voxitille ja palaa juurilleen "Hajonnut EP":n muodossa. EP esittelee uudistuneen ja virkistyneen Apulannan. Koskettimet on jätetty hus hiiteen ja tilalle on tullut kitaravalli.
10/1995 Bändin ensimmäinen musiikkivideo tehdään "Mitä kuuluu":sta Voionmaan opistolla. Tuukka ohjaa videon ja saa tilat ilmaiseksi lainaan Voionmaan oppilaana. Videossa pojat pukeutuvat häiriintyneellä tavalla sukkahousuihin ja niittiasuihin, jotka herättävät laajalti huomiota. Sana alkaa levitä "tuoreesta" ja "idearikkaasta" bändistä, joka tuo sitä kaivattua säpinää Suomen jämähtäneeseen musiikkibisnekseen.
16.11 1995 Apulanta esiintyy TV 1:n Lista-ohjelmassa. Haastattelussa Toni käy kritisoimaan Radiomafian soittolistajärjestelmää saaden monet tahot eritttäin närkästyneeksi. Tapaus saa paljon huomiota mediassa ja Apis leimaantuu "bändiksi, jota ei kannata ottaa suoraan lähetykseen".
Talvi 1995/1996 AL keikkailee tiuhaan. Meiningissä on mukana se sama räime, jolla bändi nousi yleisön tietoisuuteen vuonna '93. Bändin yhteishenki nousee sata astetta ylöspäin, kuten myös yleisömäärät. Keikkaa on jo niin paljon kuin jaksaa tehdä. Tahti on noin 3 - 5 keikkaa viikossa.
1-2/1996 Apulanta alkaa saada valtakunnalllista mediajulkisuutta. Eri radioasemien ja Jyrkin pyöritettyä "Mitä kuuluu":ta jatkuvasti siitä tulee bändin ensimmäinen iso hitti. Pienemmissäkin peräkylissä pojat aloittavat tyttöjen iskemisen lohkaisemalla repäisevästi "hei hei mitä kuuluu".
3/1996 Jyrki laittaa "Mitä kuuluu"-videon sensuuriin. Syyksi ilmoitetaan se, että video on naisia halventava ja väkivaltainen. Bändi itse epäilee sen olevan isojen tahojen lannistamisyritys, koska heitä sylettää se, että Apiksen pieni ja itsenäinen Levy-yhtiö on saanut laajalti jalansijaa ja suosiota.
3-4/1996 Sipe kirjoittaa ylioppilaaksi tyydyttävin arvosanoin. Ajatukset harhailevat soittotouhuissa eikä kouluun tullut panostettua.

Ja pussillinen uusia vielä parempi

4/1996 Apis marssii Tampereen JJ-studiolle toista pitkäsoittoaan "Ehjä":ä tekemään. Pojat ovat itsevarmenpia kuin koskaan. Biisit ovat loistavia, soitto kulkee kovan keikkailun ansiosta ja yhteishenki on lämpimänpi kuin ikinä. Levy tehdään kiireisellä aikataululla, kuitenkin ilman minkäännäköisiä paineita. Studiossa Apiksista tulee lopullisesti veljiä. Pojat hymyilevät usein ja heillä on koko ajan aurinkolasit päässä.
24.4 1996 Helsingin kaapelitehtaalla kuvataaan "...Silti onnellinen"-video. Video piti alunperin tehdä "En voi auttaa"-biisistä, mutta studiossa huomattiin, kuinka "...Silti onnellinen" potki ja näin ollen suunnitelmiin tuli muutos.
5/1996 "Ehjä" ilmestyy, ponnahtaa Suomen viralliselle albumilistalle ja pysyy top 10:ssä monta kuukautta käyden korkeimmillaan sijalla 4.
Kevät ja kesä 1996 Armotonta keikkailua Helsingistä Ivaloon. Apis esiintyy jatkuvalla syötöllä TV:ssä, radiossa ja lehtien palstoilla. Pojat kokevat ennennäkemätöntä myllytystä paikasta ja asiasta toiseen. Vapaapäiviä ei ole. Apulannasta tulee koko kansan suosikki, kukaan suomalainen ei voi enää sanoa "never heard" kuullessaan Apulannan nimen.
8/1996 Apulanta astelee Heinolan liimatehtaalle ja kuvaa yhdelä otolla tähänasti selkeästi parhaan ja cooleimman musiikkivideonsa "Dee bee".
11.8 1996 Yksi Sipen unelmista käy toteen, nimittäin Lappeenrannan rantajameissa soittaa myös Kari Peitsamo, Sipen pitkäaikainen idoli. Karin taustabändi, Skootteri, on jäänyt tien päälle autorikon vuoksi. Keikka on kuitenkin sovittu ja se täytyy tehdä. Niinpä Sipe ja Toni tuuraavat Skootteria.
18.8 1996 Apis saa käteensä ensimmäisen kultalevynsä. "Ehjä" on myynyt yli 20 000 kpl.

Uuden mantereen valloitus

9/1996 Apulanta lähtee vähintäänkin ansaitulle hermolomalle San Franciscoon Arskan kanssa. Koko vuoden kestänyt tiivis keikkailu ja muu toiminta bändin parissa on uuvuttanut poikia. Loma tulee tosi tarpeeseen. Matkalla tapahtuu monia kuolemattomia välikohtauksia, joista osa saadaan tallennettua nauhalle myöhemmin tehtävää koostetta varten. Myös San Franciscolle näytetään mistä kana pissii....
17.10 1996 "Anna mulle piiskaa" saa ensiesityksensä Jyrkissä livenä. Biisi valmistui vasta esitystä edeltäneenä yönä ja sitä ehdittiin treenaamaan vain kaksi kertaa (Jyrkin tiloissa ennen lähetyksen alkua).
21-24.10 1996 "Anna mulle piiskaa"-single nauhoitetaan JJ:llä. Samalla äänitetään myös uutta materiaalia "Kuuma iskelmäparaati" -kokoelmalevyä varten.
30.11 1996 Apulanta tekee vuoden viimeisen keikkansa (Hämeenlinnan Keinukalliolla), jonka jälkeen jää ansaitulle keikkatauolle. Lukuunottamatta Friscon matkaa, koko vuosi on tehty armotonta työtä ja väsymys alkaakin jo näkyä keikoissa. Väsymyksen kiteyttää Hämeenlinnan keikka, jossa Tuukka hakkaa keikkajärjestäjän, joka ei humalatilaltaan kyennyt korjaamaan bassovahvistinta.
3.12 1996 Tuukan lapsuudenkodissa Heinolassa kuvataan "Piiskaa"-video. Kuvausten jälkeen Sipe lähtee lomalle Afrikkaan ja muut Apikset yrittävät rentoutua kukin omalla tavallaan.

Lomailua työn merkeissä

1-2 1997 Uutta pitkäsoittoa harjoitellaan hajanaisesti. Yritetään rentoutua ja lomailla, mutta siitä ei tule juuri mitään. Ajatukset höyryää bändissä päivittäin. Ennen bändi oli harrastus, vuonna '96 siitä tuli työ, nyt siitä oli tullut väistämättä elämäntapa.
2-3/1997 Uusi pitkis "Kolme" äänitetään Tampereella JJ:llä ja Headlinellä.
3/1997 Levyn epäkaupallisesta avausraidasta "Paha, paha asia" kuvataan epäkaupallinen video.

Paluu keikoille

4.4.1997 Apulanta lähtee jälleen tien päälle keikkailun merkeissä. Avauslive tapahtuu Keravalla ja paikalla on neljätuhatta katsojaa. Apis on levännyt ja teräkunnossa. Yleisö diggaa. Uutta intoa keikkailuun tuo myös nyt ensi kertaa oma palkattu vakiohenkilökunta. Vuoden '96 keikoilta tutuksi tullut Juho palkataan miksauspöydän taakse. Bändin pitkäaikainen toveri Hemi pestataan backlineroudariksi ja Juhon suosittelema Timppa seisotetaan valopöydän taakse.
4/1997 "Kolme" ilmestyy ja myy kultaa jo ennen ilmestymistään. Levy ponnahtaa suoraan ilmestymisviikollaan Suomen virallisen listan ykköseksi, pysyen top 10:ssä kuukausia. Levy esittelee entisestäänkin raaistuneen Apulannan. Sama linja, joka alkoi Heinolan Rossosta, jatkuu. Levy saa upean vastaanoton. Yleisö tykkää, niinkuin on aina tykännytkin, mutta nyt myös kriitikot ja näivettyneet rocklehtien toimittajatkin toteavat Apiksen olevan raudanluja ryhmä. Kukaan ei enää naura Apikselle, vaan kaikki ottavat sen tosissaan. Kova kredibiliteetti on syntynyt. Kenelläkään ei ole enää mitään sanomista.
4/1997 "Anna mulle piiskaa"-video valitaan yleisön toimesta vuoden parhaaksi videoksi Jyrkin video awardsissa.
5/1997 "Piiskaa"-single ylittää uskomattoman triplaplatinarajan, eli 30 000:n levyn rajan. Levy rikkoo kaikki myyntiennätykset myyden reilusti enemmän kuin yksikään single aiemmin Suomessa. (Vrt. edellinen ennätys Dingon "Autiotalo" 10 000 kpl)
Kevät ja kesä 1997 Jatkuvaa keikkailua Suomea päästä päähän. Keikoilla alkaa meininki olla hysteeristä palvomista, joka hämmentää Apiksen pojat. Monia unettomia öitä tien päällä vietetään ja mietitään, että mistä tämä kaikki alkoi ja mistä se johtuu. Sosiaaliset suhteet kärsivät kun on koko ajan keikalla. Vanhat kaverit jäävät ja näinollen pojat ovat toistensa ainoita tosiystäviä. Bändin jäsenten suhteet syvenevät, kutn myös bändin ja kiertuehenklökunnan. Jos "Ehjää" tehdessä pojista tuli veljiä, niin nyt heistä oli tullut veriveljiä.
7/1997 LP:ltä lohkaistu "Mato"-single julkaistaan. Single myy kuukaudessa tuplaplatinaa ja ponnahtaa jo ilmestymisviikollaan Suomen virallisen singlelistan ykköseksi. Myös "Kolme" ylittää platinarajan.
7/1997 Sipe lähtee Lontooseen lyhyelle hermolomalle jatkuvan keikkailun ja TV-, radio- ja lehtihaastattelujen ohessa.
8/1997 "Liikaa" -video kuvataan Tamperelaisessa kahvilassa. "Mitä vaan" -video kuvataan Heinolassa, samassa tehtaassa kuin "Dee bee" aikanaan. "Liikaa" ja "Mitä vaan" singleihin nauhoitetaan upouudet bee-puolet JJ:llä.
9/1997 "Liikaa" ja "Mitä vaan"- singlet ilmestyvät. Singlet nousevat ilmestymisviikollaan suoraan listan sijoille 1 ja 2. Levyt ovat kuukausia listan kärjessä vuorotellen 1- ja 2-sijaa, "Madon" vielä ollessa top 10:ssä. Levyissä on ns. tuplasingle-idea. Kannet ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja levyissä on sanat vain sisarlevyn kappaleisiin.
21.8-6.9.1997 Bändin viimeiset keikat tältä vuodelta tehdään "Hell on wheels"- kiertueella. Kiertueella on mukana kolme muuta bändiä: Tehosekoitin, The 69 Eyes ja Hybrid Children. Apis on väsynyt. Viimeiset keikat ennen kiertuetta olivat bändin mukaan yhtä helvettiä. Vaikka alkuvuonna oli keikkatauko ennen "Kolmen" nauhoituksia, eivät pojat pystyneet rentoutumaan levyn tekemisen ja muun bänditoiminnan ohessa. Näinollen vuoden '95 lopusta asti oli meninki ollut pelkkää kiirettä. Kuitenkin kiertueen keikat olivat ehkä parasta liveantia, mitä Apulanta on vuonna '97 antanut. Koska ennen Apista soittaa kolme tiukkaa bändiä, pakottaa se omalla tavallaan Apiksenkin repimään itsestään kaikki paras irti. Ei voi jäädä kolmen edellisen aktin varjoon.

Tauko on paikallaan

7.9.1997 Apis jää ansaitulle keikkatauolle loppuvuodeksi.
10/1997 "Liikaa"-video valitaan vuoden parhaaksi musiikkivideoksi Jyrkin video awardsissa. Tuukka saa myös erikoispalkinnon ansioituneena käsikirjoittajana.
Syksy ja talvi 1997 Apulanta viettää hiljaiseloa tehden kuitenkin kaikkea muuta, mutta ei keikkoja eikä haastatteluja. Uusia biisejä nauhoitellaan, '98 tammikuussa alkavaa kiertuetta suunnitellaan ja rakennetaan, videonpätkää kuvaillaan ja ihan vaan käydään sumpilla ja jutellaan. Apis voimistuu loppukesän väsymyksestään.
21.11 1997 Toista tuntia kestävä myyntivideo "Mustahevonen" ilmestyy. Video sisältää haastatteluja, livepätkiä, harvinaisia studiopätkiä "Attackin" äänityksistä, TV-esiintymisiä sekä kaikki Apulannan musiikkivideot.
12/1997 Sipe lähtee Intian eteläkärkeen, Amitapurin Ashramiin, mietiskelemään seuranaan Tehosekoittimen Hanski. Matkan tarkoitus on päästä vähäksi aikaa irti kaikesta joogan ja hiljentymisen avulla, jotta tammikuussa alkavalla kiertueella on kaikki mahdollinen energia käytettävissä ja voi näinollen tarjota todellisia tappokeikkoja.

Uusi vuosi, vanhat kujeet

1/1998 Apis lähtee kiertueelle levänneenä ja voimissaan. Kiertue kattaa koko Suomen. Kiertueen avauspäivänä ilmestyy Apiksen sinkkukokoelma, jolta löytyy kaikki tähänastiset singlet ja EP:t. Myös vanhat keräilyharvinaisuudet ovat mukana. Levy tehdään vanhan materiaalin massiivisen kysynnän vuoksi, eikä sillä ole tarkoitus pahoittaa niiden mieltä, jotka ostivat silloin aikoinaan nämä levyt alkuperäispainoksina. Päinvastoin: APULANTA-YHTYE KUMARTAA JA HALUAA KIITTÄÄ NIITÄ ,JOTKA OMISTAVAT ALKUPERÄISPAINOKSET Levy-yhtiö 1993, Mikä ihmeen Apulanta ?, TS/AL, Tuttu TV:stä ja Hajonnut EP-LEVYISTÄ.
12.1.1998 Kotisivu aloittaa toimintansa.
1/1998 Apulannan uusi singlekokoelma "Singlet 1993-1997" nousee ilmestymisviikollaan suoraan Suomen virallisen albumilistan ykkössijalle, kuten edellinen "Kolme"-levykin.
6/1998 Single "Teit meistä kauniin" (josta liikkuu myös versiota nimellä "Teet meistä kauniin") nousee ilmestymisviikollaan suoraan Suomen virallisen singlelistan ykkössijalle ja pitää muut takanaan peräti 13 viikkoa putkeen keräten yhteensä 19 ykkösviikkoa.

Aivan kuin kaikki muutkin?

8/1998 "Aivan kuin kaikki muutkin" -levy nauhoitetaan. Jälleen Tampereella, JJ- sekä Headline-studiolla.
16.10.1998 AL esiintyy Jyrki Hit Challenge -kisoissa suorassa lähetyksessä rankan shown kera, johon kuuluu mm. Sipen pelkkään kaasunaamariin pukeutunut Tero-serkku.
19.10.1998 Iltapäivälehden lööppiä koristaa partavaahdolla kuorrutettu takamus sekä teksti, jonka mukaan "suosikki-yhtyeen show järkytti katsojat"
30.10.1998 "Aivan kuin kaikki muutkin"-levy julkaistaan. Alunperin levyllä ei pitänyt olla nimeä, mutta monimerkityksinen AKKM kuulosti liian hyvältä tullakseen jätetyksi käyttämättä.
3.11.1998 Pasi Kostiaisen kirjoittama, kevään ja kesän aikana koostettu "Maalin alta" -kirja julkaistaan, joka kertoo pääpiirteittäin Apulannan tähänastisen historian.
11/1998 Bändi tekee paljon haastatteluja ja TV- sekä radioesiintymisiä. Syyskiertue käynnissä. Kiertueelle otetaan ensi kertaa lisäkitaristi. Pestin saa Sami Yli-Pihlaja.

1999

1-2/1999 Sipe viettää hermolomaa Amerikassa, jonka aikana kuvataan Hallaa-video. Rumpalin poissaolo korvataan J.Vuorenmaan tekemällä Sipe-taululla.
13.3.1999 Slammer-haastattelut heinolassa, jotka jäävät bändiläisten mieleen yhtenä lämminhenkisimmistä ja mahtavimmista.
3/1999 Studiosessioita. Näiden sessioiden materiaalia löytyy loppuvuodesta koostetulta "Plastik"-albumilta. Nick Triani päätetään ottaa sessiohin mukaan tuottajan titteliä kantaen.
4/1999 Kevätkiertue.
5/1999 Studiosessiot Plastikia varten jatkuvat.
7.5.1999 "Tohtori Halla ja mustempi hevonen" -myyntivideo kaupoissa.
8/1999 Plastikia nauhoitellaan harvojen keikkojen lomassa
25.8.1999 Apulannan maine "bändinä, jota ei voi ottaa suoriin lähetyksiin" vahvistuu. Puhdas elämä lapsille -hyväntekeväisyyskonsertti saa kunnian olla uuden spontaanihenkisen AL-shown tapahtumapaikkana. Järjestysmiehet mukiloivat orkesteria lavalla ja pojat raahataan kesken kappaleen pois lavalta.
9/1999 Don Huonojen kanssa toteutettu yhteisprojekti, "Torremolinos 2000"-single nauhoitetaan Helsingin Finnvoxilla. Treenejä pidetään edesmenneen Lepakon soittosalissa.
10/1999 Plastik-sessiot jatkuvat headline-studiolla.
27.10.1999 Apulanta treenaa, nauhoittaa sekä miksaa Lahden Power-studiolla neljä B-puolta samana päivänä uutta "Käännä se pois"-singleä varten. Singlestä ilmestyy kaksi versiota, joista kummallakin on kaksi biisiä, joita ei muualla julkaista.
10-11/1999 Apulanta + Don Huonot -yhteiskiertue kerää salit täyteen Helsingistä Rovaniemelle. Käy ilmi etteivät Heinolan punkkarit olekaan niin huonotapaisia kuin luullaan, eivätkä runopojat vastaavasti niin korrekteja...
4.12.1999 Mustin hevonen -myyntivideo ilmestyy.
12/1999 Plastik-sessiot jatkuvat, tällä kertaa Finnvox-studiolla. "Käännä se pois" myy tuplaplatinaa.

2000

2/2000 Plastik ilmestyy.
2-4/2000 Massiivinen Plastik-kiertue, johon lisäkitaristiksi imaistaan Marzi "Julkkis" Nyman. Plastik myy kultaa.
5/2000 "Ei yhtään todistajaa"-single ilmestyy. Biisistä tehdään video, joka roikkuu vuoden Jyrkin Countdown-listalla päätyen viimein videotaivaaseen.
29-30.6.2000 Apulanta nauhoittaa b-puolet "Tuhka & veri" sekä "Amerika" jo tutuksi käyneellä Headline-studiolla Tampereella kesäkiertueen lomassa.
7/2000 "Maanantai"-single ilmestyy. Bändi tekee poikkeuksellisesti videon singlen b-raidasta "Amerika".
1.9.2000 Live-esiintyminen Jyrki Video Awardsissa. Bändi kunnioittaa Jyrkin 5-vuotissynttäreitä esittämällä ensimmäisen Jyrkissä soitetun kappaleensa. "Mitä kuuluu" vetäistään samoissa vaatteissa ja samoilla soittimilla kuin alkuperäisversio.

2001

8.1.2001 Apulanta säveltää, sanoittaa, treenaa sekä nauhoittaa osuutensa Amnesty-hyväntekeväisyysplatalle Helsingin Seawolf-studiolla.
1 & 3/2001 Heinola 10:ä nauhoitetaan tuoreella Hollolan Petrax-studiolla. Sessioiden välillä tehdään kevätkiertue. Lisäkitaristina kepittää tällä kertaa jazzmies Masi.
2/2001 "Viivakoodit"-single ilmestyy ja nousee suoraan singlelistan ykköseksi pysytellen siellä yhdeksän viikkoa. Single myy platinaa.
4/2001 Heinola 10:n loppumateriaali nauhoitetaan & miksataan Finnvoxilla jo legendaksi asti ansiotuneen Dan Tigerstedin toimesta.
11.5.2001 Heinola 10 ilmestyy mennen suoraan listaykköseksi.
5-8/2001 Kesäkiertue, joka on laajin sitten vuoden 1998. Kiertuekitaristin tuulisella paikalla rouhii tällä kertaa Parta-Sami.
7/2001 Apulanta täyttää pyöreät 10 vuotta!!!
8/2001 Headline-studiolla nauhoitetaan B-puolet "Kadut"-singleä varten. Ensimmäistä kertaa bändi purkittaa Sipen säveltämän rallin.
9/2001 "Kadut"-single ilmestyy ja nousee totuttuun tapaan suoraan singlelistan ykköseksi.
11/2001 "Syitä ja seurauksia"- kokoelmalevy ilmestyy..

2002

30.3.2002 Ensimmäinen DVD-julkaisu Liikkuvat kuvat. VHS-versio sisältää vain kaikki tähänastiset musiikkivideot.
31.5.2002 "Saasta"-single kaupoissa B-puolinaan demoversio tulevan albumin "jumala" -biisistä nimellä "Hidas-demo", sekä Kauko Starr -artistin "Kiertolainen", joka on esimakua Kauko Starrin albumilta "Anteeksi, saanko tanssittaa".
2.9.2002 Apulanta julkaisee ensimmäisen englanninkielisen levynsä. Kohde on ensisijaisesti ulkomailla ja se julkaistaan kaikissa pohjoismaissa sekä Virossa. Nimekseen se saa yksinkertaisesti "Apulanta".
1.11.2002 "Hiekka"-single ilmestyy kauppoihin. B-puolina kuullaan 80-lukuheviä kunnioittava "Pirun morsian" sekä punkimpi "Paska meininki (ässä hihassa)".
8.11.2002 "Hiekka" -albumi julkaistaan ja se menee tuttuun tapaan listaykköseksi. Kiertue ulottuu pitkästä aikaa Lappiin asti.
19.12.2002 Sipen olkapää leikataan ja bändi lomailee kesään asti.

2003

31.3.2003 Fanipainos vanhemmasta englanninkielisestä materiaalista: Viper Spank.